παιχνίδια γνωριμίας

Παιχνίδι γνωριμίας για το νηπιαγωγείο Παιχνίδι γνωριμίας για το νηπιαγωγείο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθόμαστε σε ένα κύκλο στο πάτωμα οκλαδον. Στη μέση τοποθετούμε το χαρτονένιο κύκλο. Μπορούμε να τον ονομάσουμε "Ο κύκλος της Παρέας".  Κρατάμε μια μικρή μπαλίτσα που θα ρίχνουμε στην τύχη σε κάποιο παιδί για να παίρνει με σειρά το παιχνίδι. Δείχουμε στα παιδιά το παιχνίδι και τους εξηγούμε ότι όποιο παιδί πιανει την μπάλα θα παίρνει τον κύκλο της παρέας στα χέρια του και θα γυρίζει στην τύχη το βελάκι. Εμείς (η νηπιαγωγός) διαβάζουμε  κάθε φορά αυτό που ζηταει το παιχνίδι και το παιδί απαντάει. Έτσι τα υπόλοιπα παιδιά γνωρίζουν σιγά σιγά σημαντικές πληροφορίες που μοιράζονται μεταξύ τους. Μπορούμε να το παίζουμε για λίγη ώρα κάθε μέρα τον πρώτο καιρό ανάλογα με την όρεξη που δείχνουν τα παιδιά.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

  1. Εκτυπωτή
  2. Χαρτόνι Α4 για εκτυπωτή
  3. Πλαστικοποιητής - Διαφάνειες
  4. Ψαλίδι
  5. Μπάλα μικρή (κατά προτίμηση πάνινη)

 

Εκτυπώνουμε το υλικό, το κόβουμε και το πλαστικοποιούμε. Περνάμε ένα διπλόκαρφο στο βελάκι κι έπειτα στο κέντρο του κύκλου. Το παιχνίδι μας είναι έτοιμο!

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε το παιχνίδι για να το εκτυπώσετε!

Παιχνίδι  γνωριμίας σε κύκλο.  Ο κύκλος  δίνει την αίσθηση της ισοτιμίας των μελών μιας ομάδας. Τα παιχνίδια γνωριμίας σε κύκλο μπορεί να είναι  πολύ απλά και στην πορεία να γίνονται όλο και πιο σύνθετα.

  1. Σε πρώτη φάση τα παιδιά διαδοχικά λένε το όνομά τους (μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια ενός υλικού που περνάει από χέρι σε χέρι για να ξέρει κάθε φορά ποιος έχει σειρά να μιλήσει π.χ. με μια μπάλα, ένα καπέλο ή ένα μαντήλι).
  2. Στη συνέχεια συστήνονται με τρόπους που προτείνει ο εκπαιδευτικός, π.χ. χαμογελαστά, θυμωμένα, ψιθυριστά, περήφανα  (καλό είναι όταν η ομάδα έχει «ζεσταθεί» να ζητάμε και από τα παιδιά να προτείνουν τρόπους.)
  3. Μαζί με τα ονόματα μπορούμε να ζητάμε από τα παιδιά να λένε και ποιο είναι π.χ. το αγαπημένο τους φαγητό, παιχνίδι, χρώμα ή οτιδήποτε θα τους επιτρέψει να πουν δυο λόγια παραπάνω για τον εαυτό τους.
  4. Για να γίνει πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν μια κίνηση και με αυτή ταυτόχρονα να συστηθούν (παλαμάκια, χτύπημα χεριών στα γόνατα, υπόκλιση ή οτιδήποτε τα ίδια επιθυμούν, ο εκπαιδευτικός  απλά δίνει 1 -2 παραδείγματα). Τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας  χαιρετούν με την ίδια ακριβώς κίνηση
  5. (Προσοχή: φροντίστε να γίνει κατανοητό από τα παιδιά ότι η κίνηση θα είναι μία και απλή. Επιπλέον, να γίνεται σε όρθια στάση, εκτός και αν θέλετε να βρεθείτε ξαφνικά να κάνετε κάμψεις, «τροχό» ή να πέφτετε στο πάτωμα- μου έχει συμβεί).
  6. Κάνοντας ακόμη πιο σύνθετο το παιχνίδι μπορούμε να προσθέσουμε και παντομίμα. Συστηνόμαστε σαν να μας έπιασε φαγούρα, σαν να μας γαργαλάει ο διπλανός μας, σαν να είμαστε πάνω σε άλογο που καλπάζει  κ.τ.λ.

Σε ένα παιχνίδι γνωριμίας σίγουρα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε όλα τα στάδια που προτείνουμε, θα είναι μεγάλο σε διάρκεια και ενδεχομένως θα κουράσει.  Η επιλογή εξαρτάται από εσάς και από το κλίμα που θέλετε να δημιουργήσετε στην τάξη.

Σου δίνω το μαντήλι μου,

μου λες το όνομά σου;

 

Ένα παιχνίδι γνωριμίας με μαντήλια ή κομμάτια υφάσματος σε μέγεθος μαντηλιού.
Μοιράζουμε στα μέλη της ομάδας τα μαντήλια, μισά σε αριθμό σε σχέση με τα μέλη της ομάδας (ή ανά δυάδες φροντίζουμε να κρατάνε ένα μαντήλι). Υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής- η επιλογή αφήνεται σε εσάς- τα μέλη της ομάδας χορεύουν ελεύθερα στο χώρο. Ανά διαστήματα και κάθε φορά που συναντάνε κάποιον που δεν κρατάει μαντήλι, του προσφέρουν το μαντήλι ενώ ταυτόχρονα λένε και περιμένουν να ακούσουν το όνομά του. Φροντίζουμε να διευκρινίσουμε από νωρίς ότι είναι σημαντικό να ζητήσουν και να μάθουν (όσο αυτό είναι δυνατό) τα ονόματα όλων των μελών. Ο εκπαιδευτικός, ειδικά στα παιχνίδια γνωριμίας που έχουν σαν στόχο να αποβάλλουν πιθανή ανασφάλεια και αμηχανία, συμμετέχει ενθαρρύνοντας και εμψυχώνοντας τα μέλη της ομάδας.

 

Μερικά από τα τραγούδια που συνήθως επιλέγω είναι τα παρακάτω:

DelaDap- Crazy Swing

Parov Stelar-Jimmy’s Gang

Waldeck- Memories

Disco Partizani-Balkan Project

Bob Marley- Could you be loved

Φωτεινή Βαρδάκα

H αγαπημένη μου κατασκευή! Το κάθε παιδί δημιουργεί μία και καταγράφει στοιχεία για τον εαυτό του!

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΖΑΡΙΑ & ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

5

Παιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Τις πρώτες μέρες στην τάξη συνήθως τις αφιερώνουμε στο να γνωριστούμε καλύτερα με τα παιδια, τα παιδιά με το περιβάλλον και φυσικά τα παιδιά μεταξύ τους. Το παρακάτω παιχνίδι παίζεται από όλα τα παιδιά στην αρχή και από μικρές ομάδες (αν το επιθυμούμε) στην συνέχεια. Η λογική του είναι απλή και στοχεύει σε τι άλλο... στην καλύτερη γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους. Αποτελείται από ζάρια και κάρτες με ερωτήσεις. Κάθε ζάρι αποτελείται από κάτι διαφορετικό έτσι ώστε να μην βαριούνται τα παιδιά αλλά και να έρχονται σε επαφή ταυτόχρονα με 4 διαφορετικά θέματα: τους αριθμούς, τα χρώματα, τα σχήματα και τα γράμματα. Κάθε κάρτα με ερώτηση έχει και το αντίστοιχο σημάδι (αριθμό-γράμμα-σχήμα-χρώμα), ώστε να γνωρίζει το παιδί  ποια κάρτα πρέπει να επιλέξει ανάλογα με αυτό που έφερε στο ζάρι.

Τα ζάρια κάνουν τη διαδικασία του παιχνιδιού πιο ενδιαφέρουσα και ακόμη και πιο ντροπαλά παιδιά ξεχνιούνται στη διαδικασία του παιχνιδιού και απαντάνε με μεγαλύτερη ευκολία ερωτήσεις που τα αφορούν.

 ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΙΞΙΜΑΤΟΣ:

  • Καθόμαστε όλοι μαζί σε κύκλο. Κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με αυτό που του τυχαίνει απάντάει στην ερώτηση (την ερώτηση στο νηπιαγωγείο την κάνει η νηπιαγωγός) Μπορούμε στην αρχή να αφήνουμε το κάθε παιδι να επιλέγει από τα τέσσερα διαφορετικά το ζάρι που επιθυμεί και στη συνέχεια όσο γνωριζόμαστε να ρίχνει και τα 4 ζάρια και να απαντάει διαδοχικά σε 4 ερωτήσεις. 
  • Καθόμαστε όλοι μαζί σε κύκλο. Ένα παιδί ρίχνει το ζάρι και κάνει την ανάλογη ερώτηση σε κάποιο από τα άλλα παιδιά, μπορεί να είναι ο διπλανός του ο απέναντι, κάποιος στην τύχη ή ακόμη και κάποιο άλλο παιδί που το ίδιο το παιδί επιλέγει. Το ζάρι το οποίο θα ρίξει το παιδί που κάνει την ερώτηση μπορεί να το επιλέξει το παιδί που θα απαντήσει να πει πχ "Θέλω να ρίξεις το ζάρι με τα σχήματα για να απαντήσω".

Για μεγαλύτερα παιδιά:

  • Το παιχνίδι παίζεται από μικρότερες ομάδες είτε με τον πρώτο τρόπο (το παιδί που ρίχνει το ζάρι απαντάει κιόλας) είτε με τον δευτερο τρόπο (ένα παιδί ρίχνει ζαρι και ρωτάει και άλλο παιδί απαντάει). Βασική προϋπόθεση εδώ είναι να γνωρίζουν τα παιδιά να διαβάζουν.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

  • Εκτυπωτής
  • Κόλλες Α4 & χαρτόνι για εκτύπωση Α4(για τα ζάρια)
  • Ψαλίδι
  • Πλαστικοποιητής - διαφάνειες
  • Κόλλα

Εκτυπώνουμε το υλικό και στη συνέχεια κόβουμε τις κάρτες και τα ζάρια. Κολλάμε τα ζάρια στα σημεία που δείχνει κόλλα. Πλαστικοποιούμε τις κάρτες για μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια.

 

ΤΑ ΖΑΡΙΑ

Παιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείοΠαιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Παιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείοΠαιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ

Παιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείοΠαιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Παιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείοΠαιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Παιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείοΠαιχνίδι γνωριμίας με κάρτες και ζάρια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε το υλικό για να το εκτυπώσετε:

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΖΑΡΙΑ

 

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!